SELVOM DET ER KORRUPT… SKAL MAN STEMME
19. september 2016
Det lykkedes TVflux at finde russere, der stemte til valget i søndags. De unge tror på Rusland, men ikke på det politiske system.
AF MIKKEL SCHOU for TVflux og Kristeligt Dagblad.
På vejen til hovedstaden Petrozavodsk i den Karelske republik, der grænser op til Finland, tager vi en ung mand med op at køre. Det er på selve valgdagen, men han skal ikke stemme. Han skal arbejde hele dagen. I servicefagene i Rusland arbejder man normalt 12 timer om dagen, så der er ikke tid til at nå til et valgsted. Det, mener nogle russere, kan være grund til den lave valgdeltagelse.
Katja Bogdanova er på besøg i sin fødeby, Petrozavodsk, med 270.000 indbyggere. Byen ligger ved Onega-søen. Hun er 28 år gammel, grafisk designer og bor i Sankt Petersborg.
Det er tidligt på valgaftenen, og hun har ikke stemt endnu.
”Jeg er ikke sikker på, hvem jeg stemmer på. Alle partier er.. hvad skal sige? Måske stemmer jeg blankt. Man skal stemme, ellers styrker man det parti, der vinder”, siger Katja Bogdanova.
Hun tror ikke på det politiske system.
”Vi har bare overtaget det vestlige demokrati. Men selv de gamle grækere troede ikke på, at demokratiet kunne fungere. Vi skal have et russisk politisk system, hvor vi kender kandidaterne fra vores hverdag. Et meget lokalt demokrati. I dag stiller kandidaterne kun op for at få magt og penge”, mener hun.
Hun har tidligere været tilforordnet i et valglokale og mener, at der blev snydt med stemmerne.
”Vores system er nærmest totalitært. Magthaverne ved, hvad de vil, så der er ingen åben diskussion. Jeg kan godt være bange for, hvor Rusland bevæger sig hen. Men jeg bliver i Rusland, fordi det er det land, jeg kender. Rusland kan blive et mægtigt land, og russere er dejlige mennesker”, siger Katja Bogdanova.
Selvom russerne så langt nordpå ikke smiler så meget i det kolde klima, medgiver hun.
Nu skal hun hen og stemme.
”Jeg beslutter mig nok først i stemmeboksen”, siger hun.
ET NYT RUSLAND
Roman Molodtsev er 20 år og studerer engelsk og tysk sprog og litteratur på universitetet i Petrozavodsk.
”Jeg stemte på Jabloko (et af de ældste oppositionspartier i Rusland, red.). Både til Duma’en og lokalt. Men de måtte ikke stille op til regionsvalget. Det sørgede vores Putin-venlige guvernør for”, siger han.
”Jeg er ung. Derfor stemte jeg ikke på Forenet Rusland (det største parti i Rusland, red.), som er meget Putin-venligt. Mange ældre stemmer på Kommunistpartiet, fordi livet for pensionister var bedre i Sovjetunionen. Men Kommunistpartiet svarer i virkeligheden til Vestens socialdemokrater”, siger Roman Molodtsev.
14 partier stillede op til valget, herunder to konkurrerende kommunistiske partier. Men spærregrænsen er på fem procent, så kun de største partier forventes at blive repræsenteret i Duma’en.
”Det såkaldte liberale parti kommer nok ind. Men de er i virkeligheden ikke liberale, men populister”, siger han om den berygtede liberale partiformand, Sjirinovski.
”Mit parti, Jabloko, kommer nok ikke ind i Duma’en. Men der er en chance for, at de får stemmer nok til lokalrådet”, siger Roman Molodtsev.
Han er meget optaget af Ruslands fremtid. Efter studierne vil han tage til Finland for at lære nyt, men kun for at bringe det med sig tilbage til Rusland:
”Jeg regner med, at jeg kan være med til at forme Rusland. Gennem samtaler i hverdagen. Først former man sig selv, så de andre”, siger han.
”De kriminelle er ved at miste indflydelse i erhvervslivet, og russerne er blevet mere sociale de seneste ti år. Valget kommer nok ikke til at ændre så meget. Men inden valget blev mange ting bedre. Vejene blev repareret for at gøre indtryk på vælgerne. Men det er vist normalt i alle lande op til et valg”, siger Roman Molodtsev.
”Jeg ønsker bare økonomisk velstand for Rusland og Karelen. Vi har tømmer i skovene, fisk i søerne og mange turistattraktioner”, siger han.
KÆRLIGHED TIL RUSLAND
Også den altvidende typiske taxi-chauffør i Petrozavodsk har en mening:
”Jeg er uddannet ingeniør, men kan ikke finde arbejde. Det var bedre i sovjet-tiden for ældre som mig. Jeg ville stemme på kommunistpartiet, men orker ikke at stemme. Min far var jøde, så jeg kan når som helst emigrere til Israel og få et bedre liv. Men hvad skal jeg dér? Rusland er mit fædreland.”
Dagen før valget i Rusland var der byfest i provinsbyen Lodejnoje Pole 239 kilometer nordøst for Sankt Petersborg. Der var valg til både den statslige Duma, regionen og lokalrådet.
Den 55-årige veteran fra Sortehavsflåden, Viktor Aganov, var ikke i tvivl:
”Forenet Rusland får 90 procent af stemmerne. For vi ved, at Rusland behøver en stærk mand, Putin.”
Han er heller ikke i tvivl om, at det var rigtigt, at Rusland annekterede Krim. Dér ligger den russiske Sortehavsflåde, som ikke må falde i hænderne på NATO, hvis Ukraine skulle blive medlem. Han mener, at USA’s præsident Obama skal i fængsel for sine krigsforbrydelser i Syrien og Libyen, og det reklamerer han for på sin store bil.
”Vores by er delt i spørgsmålet. Halvdelen mener, at det var forkert at annektere Krim, fordi vi ikke længere får så mange turistbesøg. Canadiere, amerikanere og kinesere tør ikke længere komme her”, siger han.
På bilen med foto af Obama i fængsel står der: Marinesoldater er høflige mennesker.