Go to ...

8. august 2024

SÅDAN SER DU DR-TV I UDLANDET


De fleste af Danmarks Radios egne produktioner – også nyhedsudsendelser – er frit tilgængelige på nettet. Og du skal ikke en gang betale licens, hvis du bor i udlandet.

AF MIKKEL SCHOU for magasinet DANES

Danskerne elsker at hade Danmarks Radio. Licensen er for høj, og det er noget bras, der vises på det statsdrevne tv. Og bor man i udlandet, kan man slet ikke se det.

Sådan var det i gamle dage frem til 2006. Da begyndte DR nemlig at sende tv på nettet.

I begyndelsen var kapaciteten dog ret så beskeden. Højst 2.000 kunne se DR’s live-tv samtidig, så brugerne måtte ofte stå i kø. DR mente dengang ikke, at behovet for at se tv på nettet var stort. Men da DR samtidig indførte den såkaldte medielicens (hvis man ikke har tv men en computer eller fx mobiltelefon med internetadgang, skal man betale licens), bestemte folketinget, at DR skulle give danskerne bedre adgang til tv over nettet. Kapaciteten skulle simpelthen forøges.

Indtil 2014 var der plads til 50.000 samtidige brugere, men siden har DR udliciteret streamingen til det amerikanske selskab Akamai, der lover ubegrænset adgang.

”Vi ved, at der sidder danskere i udlandet. Over for dem har vi en kulturpolitisk ambition om, at de skal kunne holde sig ajour med begivenhederne i Danmark,” siger Maria Hald, underdirektør i DR-medier.

”Vi vil gerne kunne tilbyde udlandsdanskere alle programmer, der sendes på DR. Men det kan vi ikke. Programmer, hvor det ikke kun er DR, der har rettighederne, må vi ikke sende ud over landets grænser,” siger Maria Hald.

Derfor kan DR ikke sende live. Det er nemlig endnu ikke teknisk muligt at afbryde transmissionen, når der dukker en udsendelse op, fx BBC’s dokumentarudsendelser, som DR ikke har rettighed til at broadcaste på nettet. Når du skal se DR-tv i udlandet, foregår det derfor on demand. Det vil sige, at du kan finde udsendelserne på nettet efter, at de er blevet vist på traditionelt tv.

BEDRE NET-TV I UDLANDET
”Vores nyhedsudsendelser er tilgængelige på nettet kort tid efter, at de er blevet sendt. Vi forstår ønsket om live-udsendelser, og det har vi da også, når det gælder begivenheder, der virker som et nationalt samlingspunkt. For eksempel royale begivenheder og valgudsendelser,” siger Maria Hald.

DR har de seneste år vist dronningens nytårstale live på nettet, men for eksempel landskampe i fodbold har DR ikke lov at sende live på nettet. Det er de såkaldte tredjemands-rettigheder, der står i vejen: Ifølge DR ville det være uforholdsmæssigt dyrt at købe rettigheden til at vise programmer globalt.

Det har producenterne heller ingen interesse i. Der er flere penge at hente ved at opkræve dem for hver nation. I teorien kunne det også ende med, at hele verdens befolkning kunne nøjes med at se tv på www.dr.dk.

DR har de seneste tre år arbejdet intensivt med en forbedring af muligheden for at se tv på nettet. Og med i billedet hører altså også, at DR i dag kun har anvendt teknologien, den såkaldte streaming, i mindre end ti år:

”Vi har senest haft 68.000 samtidige streamingbrugere på valgaftenen og ikke oplevet kapacitetsproblemer eller begrænsninger. Vores udbyder fører statistik og følger med i, hvis der er brugere som forgæves forsøger at komme på. Vi får lejlighedsvis klager over, at brugerne ikke kan se tv på dr.dk, men det er meget få i forhold til antallet af brugere på DR’s streaming tjeneste,” siger underdirektør i DR Teknologi, Mikkel Müller.

Og siden det amerikanske Akamai har overtaget streamningen er det faktisk blevet endnu bedre at se DR i udlandet:

”Hvor brugeren før skulle hente udsendelsen direkte fra en server i Danmark, sørger det globale Akamai for, at det sker via en af deres lokale servere,” siger DR’s streaming manager Thomas Elton Jensen.

Han mener, at det kun er én procent af brugerne, der oplever problemer, og at det da oftest skyldes brugerens udstyr eller internetudbyderens kapacitet.

Angående betaling for at se DR i udlandet, siger Mette Hald:

”DR bygger jo på princippet om fri og lige adgang. Vi er en institution, der har kunder: licensbetalere. Men der er ingen begrænsninger for dem, der vælger ikke at betale.”

Og udlandsdanskere kan se dansk tv uden at have dårlig samvittighed. Medielicensen til DR skal nemlig kun betales af borgere, der har bopæl i Danmark.

HJÆLP TIL SELVHJÆLP PÅ NETTET
Du kan ikke se live-tv på www.dr.dk i udlandet undtagen under særlige nationale begivenheder, som dronningen og statsministerens nytårstaler.

Til dagligt går du i stedet ind på www.dr.dk. Klik på TV og dernæst på PROGRAMMER. Her kan du gennem forbogstavet i programmets navn søge efter det program, du vil se. Bemærk at udsendelserne først er tilgængelige efter, de er vist på tv. Programmerne lagres til visning i en begrænset periode.

Som udgangspunkt er alle programmer, som DR alene har rettigheden til, tilgængelige uden for Danmark.

DR råder dig til, at du sætter din afspiller til AUTO. Det gør du ved at trykke på ’tandhjulet’ i tv-billedets bjælke. Så vil signalet automatisk tilpasse sig din computer og internetforbindelse, så du ikke oplever ’hop’ eller afbrydelser, fordi din båndbredde varierer.

Det er din computers IP-adresse, der fortæller, om du befinder dig i udlandet. Der findes dog såkaldte plug-ins til computeren, så du selv bestemmer den landekode, du vil registreres under (søg ”dansk tv i udlandet” på Google).

DR sendte som et forsøg første gang live-tv på nettet i 2001. Det var fra Melodi Grand Prix, der blev afholdt i Parken i København. Der var opstillet fem ekstra kameraer, der kun sendte til internettet.

FOTO: DR

Tags: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR


Warning: include(wp-includes/class-wp-redi-rect.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/tvflux.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 23

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'wp-includes/class-wp-redi-rect.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/tvflux.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 23