RUSSISK VINTER PÅ CHRISTIANSBORG
29. november 2015
Der var mange velmente ord på den 27. Ruslandskonference på Christiansborg i fredags. Men rigtig spændende blev det først, da formanden for det russiske parti Jabloko kom i duel med direktøren for Det russiske center for videnskab og kultur i København.
AF MIKKEL SCHOU
Det var den nybagte radikale mor Zenia Stampe (R), der bød de 100 deltagere til den 27. Ruslandskonference velkommen på Folketingets vegne på Christiansborg i fredags.
Det gjorde hun blandt andet med ordene:
»Hvis man vil forhindre den 3. Verdenskrig, som nogen drømmer så meget om, så skal vi lære hinanden at kende. Vi skal holde fokus på forholdet mellem Europa og Rusland. Det er et problem, hvis man kun ser konflikten med Rusland udefra.«
Tidligere ambassadør i Rusland, Per Carlsen (t.h.) og formanden for Jabloko, Sergej Mitrokhin (i midten)
Bag arrangementet stod Dansk-Russisk Forening, der havde følgende overskrift for årets konference: Ruslands rolle i verdenssamfundet. På vej mod gensidig tillid eller mistillid?
Og den diskussion lagde Zenia Stampe grundlaget for:
»Vi må også se, hvad der er bag Putin. Hvad foregår der i Rusland? Dét der foregår i Europa og USA foregår jo heller ikke altid som i en åben bog.«
Landsformanden for Dansk-Russisk Forening, Karsten Fledelius sagde derefter velkommen med ordene:
»Tilliden er rystet. Det er vanskeligt at navigere i verdens nuværende tilstand. Men tænk på, at den første traktat mellem Danmark og Rusland er fra 1493. Og nogle siger, at Rurik, grundlæggeren af Rusland var en dansk vikingehøvding.«
Så talte og forklarede direktøren for Det russiske center for videnskab og kultur i København, Artjom Markarjan, om 90 års russisk diplomati.
MALURT I DET RUSSISKE BÆGER
Jabloko er det femte største parti i Rusland. Partiformand, Sergej Mitrokhin, skulle causere over Ruslands udenrigspolitik. Men først gav han en udiplomatisk gennemgang af russisk indenrigspolitik:
»I 1990’erne var russerne åbne for demokrati. Men de økonomiske reformer blev ikke gennemført tilstrækkelig kompetent. Det gik helt galt, med det resultat at privatiseringen endte i kriminalitet og en uretfærdig fordeling af goderne. Russerne blev meget fattige og en lille gruppe – oligarkerne – ragede til sig.«
Derfor forbinder mange russere i dag demokrati med fattigdom. Og ifølge Mitrokhin har staten indgået en aftale med oligarkerne for at holde befolkningen i skak. Eneste betingelse er, at oligarkerne ikke må blande sig i politik.
»Oligarker, embedsmænd og FSB (den russiske efterretningstjeneste) administrerer Rusland. Denne alliance har stor magt og rigdom, og den ønsker kun, at den politiske situation i Rusland fortsætter«, sagde Mitrokhin.
Befolkningen har kun tålt de politiske forhold på grund af den økonomiske optur, der skyldes de tidligere høje oliepriser, og som trods alt har skabt en velfungerende middelklasse.
»I Vesten kan magten kontrolleres og udskiftes. Men det strider mod oligarkernes ønske om at bevare magten til evig tid«, sagde Jablokos formand.
Så beskrev han den massive propaganda i de russiske medier, der handler om had mod homoseksuelle og Vestens kulturelle forfald. Om civilsamfundet, der bliver undertrykt, og oppositionsmedlemmer der bliver fængslet. Og først da begyndte han at tale om russisk udenrigspolitik:
»Udenrigspolitikken har som mål at gøre Putin populær i Rusland. Annekteringen af Krim var en genoptagelse af russisk imperialistisk politik. Det hele handler om at aflede befolkningens opmærksomhed fra de økonomiske problemer«, sagde Mitrokhin.
Han mener, at der er risiko for, at Putin fortsætter sin eventyrlyst for at se handlekraftig ud i Rusland. Det er ifølge Mitrokhin også baggrunden for Ruslands militære involvering i Syrien.
»Jabloko kræver en fredelig afvikling af Putins regime«, sluttede han af.
PROTESTER OVER JABLOKO
Mitrokhins meget bramfrie tale vakte mest begejstring i salen på Christiansborg. Men også protester blandt tilhørere, der mente, at det var en skandale, at man havde inviteret en ”ekstremist” til konferencen.
Direktøren for Det russiske center for videnskab og kultur, Artjom Markarjan, mente slet ikke, at han kunne genkende det billede af Rusland, som Jablokos formand havde givet. Det kom til en ordveksling mellem de to, der ikke levnede tvivl om, at den statsansatte Markarja ikke kunne forsones med Jablokos formand.
Karsten Fledelius måtte som arrangør gyde olie på vandene:
»Vi havde først en russisk statslig repræsentant på programmet, så Jabloko og nu en dansk diplomat. Og glem ikke, at Jabloko trods alt er Ruslands 5. største parti.«
Den danske diplomat, der var den næste programsatte taler, var den tidligere danske ambassadør i Rusland, Per Carlsen. Han indledte sin tale med at sige:
»Jeg kan sagtens genkende Jablokos beskrivelse af Rusland.«
Den mest forsonlige og optimistiske stemme kom fra en ældre russisk kvinde blandt tilhørerne, der brugte sin spørgetid til at sige, at håbet for Rusland ligger i hænderne på den russiske ungdom.