LANDBRUGET FÅR SIN EGEN PROFESSOR
29. april 2012
For første gang i Danmark udnævnes en forsker fra dansk landbrug til professor ved et universitet.
Det er Københavns Universitet, der udnævner chefforsker Lis Alban fra Landbrug & Fødevarer til adjungeret professor.
Lis Alban hædres dermed især for sin forskning til gavn for den til tider kontroversielle danske svineproduktion.
Af Mikkel Schou
»Jeg er meget beæret over udnævnelsen og ser mig selv som repræsentant for hele landbruget«, siger Lis Alban.
Lis Albans ansvarsområde i Landbrug & Fødevarer er fødevaresikkerhed og overvågning af sygdomme i slagtedyr.
Med udnævnelsen til adjungeret professor ved Københavns Universitet (under den tidligere Landbohøjskole) anerkendes Lis Albans arbejde for at række ud over dansk fødevareindustris interesser.
Udnævnelsen indebærer, at Lis Alban kommer til at indgå i universitetets undervisning og forskning ved siden af sit fortsatte arbejde for Landbrug & Fødevarer. Det skal sikre det allerede etablerede samarbejde mellem universitetet og landbrugsorganisationen.
Pæn pige i front for danske svin
Danske svin er en stor eksportvare for Danmark. Alene Rusland aftager for omkring en milliard kroner om året. Lis Alban er derfor ofte i Rusland for at mødes med russiske kolleger.
»Her kommer mine rustne russiskkundskaber fra gymnasietiden på Aurehøj mig til gode«, siger Lis Alban.
De jævnlige besøg i Rusland handler blandt andet om, hvordan danske slagterier overvåger smitten med salmonella blandt svin. I sine 12 år som forsker i Landbrug & Fødevarer har Lis Alban især beskæftiget sig med netop salmonella og trikiner i svin.
Men hun har også haft fokus på en modernisering af kødkontrol og ikke mindst landbrugets anvendelse af antibiotika og risikoen for resistens.
Lis Alban er vokset op i det pæne Charlottenlund nord for København som datter af en stilladsdirektør.
I 1991 var hun uddannet dyrlæge og i 1996 afleverede hun en ph.d. i veterinær epidemiologi. Den nuværende chefforsker ved Landbrug & Fødevarer i området for Fødevaresikkerhed og Veterinære Forhold blev ansat i 2000, mens organisationen endnu hed Danske Slagterier.
Samarbejdet mellem universitetet og landbruget er ikke blevet mindre vigtigt efter den forestående fusion mellem Veterinærinstitutterne ved LIFE (Den tidligere Landbohøjskole), Det Farmaceutiske Fakultet og Det sundhedsvidenskabelige Fakultet, mener Lis Alban.
I det samarbejde kan Landbrug & Fødevarer bidrage med praktiske erfaringer fra både landbrug og slagterier.
»Landbrugets udfordringer skal mødes med innovative og forskningsbaserede løsninger, der netop opstår i netværk og samarbejde, hvor praktiske erfaringer og videnskabelige metoder smelter sammen«, siger chefforsker Lis Alban.
Lis Alban holder tiltrædelsesforelæsning ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi den 3. maj 2012 med overskriften:
Overvågning og håndtering af Salmonella i svin og svinekød – Erfaringer og udfordringer.