“GÅ PÅ BARRIKADEN MOD POLITISTAT” SIGER VENSTRE-ORDFØRER
18. maj 2006
Birthe Rønn Hornbech kan ikke tilbyde et risiko-frit samfund. Hun stemmer imod regeringens terror-lov.
Af MIKKEL SCHOU
”Hjælper det mod terror, at vi bliver overvåget og registreret”, spurgte Rønn Hornbech, da hun skulle lancere sin nye bog, ”Tale er guld”, på Københavns Hovedbibliotek forleden.
”Nej”, svarede hun. ”Det er propagandamaskineri og spin.”
Politistat
Terrorloven, der skal vedtages i Folketinget, giver politi mulighed for at ransage borgerne uden retskendelse, aflytte dem uden, at de får det at vide, og få oplysninger fra alle offentlige registre.
”Jeg kalder det politistat”, sagde Birte Rønn Hornbech.
Med den nye lov er borgerne i princippet alle mistænkte. Overvågning og aflytning af en person kan få politiet på sporet af andre menneskers lovovertrædelser.
Venstres retsordfører mener, at politiet får mulighed for at trække vod i oplysninger om borgerne, selvom hun har svært ved at tro, at politiet har ressourcer nok til at rejse alle de sager de måtte støde på.
Mediernes ansvar
”Det undrer mig, at der ikke er nogen rigtig debat om terror-loven”, sagde Hornbech. Medierne har næsten været fraværende, mente hun.
Da det kom frem at Venstres ordfører ville stemme imod terrorloven, fokuserede medierne på spørgsmålet om, hvorvidt hun kunne fortsætte som retspolitisk ordfører for det parti, der ønsker loven vedtaget.
Det nægtede hun at udtale sig om til medierne, fordi hun mente, at debatten om loven var vigtigere. I øvrigt mente hun, at hun var tilstrækkelig professionel til at kunne tale for en lov, som hun selv er imod.
Det er ikke lykkedes medierne, at formidle lovforslaget, så borgerne forstår, hvad det drejer sig om, mente hun.
Vælgernes ønske
”Regeringen mener vel, at terrorloven er den bedste måde at skabe tryghed på”, sagde Birthe Rønn Hornbech til spørgsmålet om, hvorfor regeringen er så opsat på at presse loven igennem.
”Jeg hører folk sige, at hvis man har en god samvittighed er der ingen problemer med overvågning”, sagde hun.
”Men borgernes retssikkerhed er truet med terrorloven og er en tvivlsom tryghed det værd?”, spurgte Hornbech og fortsatte:
”I må op på barrikaderne, borgere! Tænk jer om for gamle Danmarks skyld.”
Hemmeligt
Selvom der ifølge Birthe Rønn Hornbech må være en del hemmelighedskræmmeri omkring politiets efterretningstjeneste (PET) kunne hun godt se det komiske i, at medlemmerne af de udvalg, der skal holde øje med tjenesterne, ikke må udtale sig om, hvad de får kendskab til.
Enhedslisten vil foreslå, at der i det mindste offentliggøres statistikker over politiets aflytninger og overvågninger. Det vil Birthe Rønn Hornbech stemme for.
Birthe Rønn Hornbech: Tale er guld. Udkommet på Gyldendal. Her diskuteres emner som terrorpakken, indfødsret, folkekirken, Jørgen Leth-sagen og Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.