CHRISTIANIAS SOCIALE VÆSEN SIDEN START
11. august 2015
Der er langt fra 1970’ernes totale afvisning af autoriteter til dagens Christiania, der råder over egen socialrådgivning og sundhedshus.
AF MIKKEL SCHOU for DAGBLADET INFORMATION
Det er urimeligt, hvis DR’s udsendelse i går om fire børns opvækst på Christiania bliver stående som andet end et billede på fristadens første vaklende år.
Det mener Christianias egen arkivar, Ole Lykke, efter at have set udsendelsen:
»Det er fint, at de fire kommer til orde. Der er jo ikke noget nyt i, at det gik galt for mange. Men jeg savner en opfølgning. Jeg kan være bange for, at seerne tror, at det stadig er sådan herude.«
Og det er generelt den opfattelse Information møder blandt christianitter dagen efter DR’s udsendelse. Man mener, at den var relevant og intens, men man frygter også, at den vil blive vendt mod Christiania.
KNOCKOUT TIL JUNKEN
Det er til gengæld den gængse historieopfattelse, at det hele ændrede sig i 1979, da Christiania indledte en blokade mod salg af hårde stoffer, der blev fulgt op af et afrusningsprogram for narkomaner.
Kirkens korshær var tidligt fremme på fristaden med suppekøkkener og startede en egentlig beboerrådgivning, som christianitterne selv overtog og videreførte. I dag er rammerne for det sociale arbejde stadig kendt som Herfra og Videre.
Og her er man ikke bleg for at samarbejde med de rette myndigheder uden for fristaden.
»Hvis der kommer en bekymringshenvendelse, for eksempel omkring børn, har vi som socialarbejdere en skærpet indberetningspligt til den rette myndighed«, siger en af de faste socialarbejdere, Kimona.
»På den måde fungerer Christiania som det øvrige samfund. Men vi kender vores lokalområde særligt godt, så måske er vores netværk mere finmasket«, siger Kimona.
»Der er stadig børn på Christiania, der kunne have et bedre liv, som der er alle andre steder. Børn kan have særlige behov, som ikke skyldes forældrenes manglende evner. Og der kan vi hjælpe til«, siger han.
EN FORRÅET TID
Christianias eget Sundhedshus hører til under Herfra og Videre. Ligesom den sociale indsats tilbyder Sundhedshuset sine lægelige og terapeutiske ydelser til både fastboende og brugere af Christiania.
»DR’s udsendelse viser en forrået periode af Christianias historie. Den der voldsomme eksperimenteren med hårde stoffer findes jo ikke længere«, siger sundhedsmedarbejderen Kim.
Sommersøndagskoncert ved Nemoland på Christiania
Sundhedshuset har to sundhedsplejersker tilknyttet, der giver råd og vejledning til nye forældre.
»Vi har også en mødregruppe, der støtter og hjælper hinanden med daglige problemer. Så i dag er der ingen, der undslår sig en nødvendig hjælp«, siger Kim.
Men der bliver også grebet ind, når det er nødvendigt. Psykisk syge bliver håndteret videre i det offentlige system, ligesom Sundhedshuset hjælper svært syge og tilskadekommende med at få den rette behandling.
»På Christiania er der mere nærkontakt. Folk taler mere med hinanden end i en opgang ude i byen, hvor man ikke tænker på, hvordan naboen behandler sine børn«, siger Kim.
Så selvom billedet fra DR’s udsendelse ikke længere er dækkende for dagens fristad, så oplevede fristads-arkivar Ole Lykke i det mindste en professionel tilfredsstillelse:
»Jeg var imponeret over de gamle klip, de havde fundet frem. Det er godt arkivarbejde.«
Mindre imponeret er han over det, han oplever som en pegen fingre af ungdomsoprøret og venstrefløjen, som det er sket med undersøgelser af også den kolde krig.
»Hvem kan ikke sætte sine forældre i en gabestok, hvis de får chancen for åbent tv«, spørger Ole Lykke.